Beslenme İle İlgili Bilgiler
Sezai SARIKÇI
Biltur Genel Müdürü/Gıda Mühendisi

BESLENME VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Sağlıklı beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerinin yeterli ve dengeli miktarda alınmasıdır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, uygun besin seçimi ve doğru beslenme uygulamaları ile bağışıklık sistemini güçlendirmek sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemli yoludur. Sağlığın korunması ve sürdürülebilmesinde önemli rolü olan bağışıklık sistemi, vücudumuzda enfeksiyona yol açan mikroorganizmaların, vücuda girmelerini engelleyerek onların zarar verici etkilerine karşı kişiyi koruyan savunma sistemidir. Çocuklarda bağışıklık sisteminin gelişimi anne karnında başlamakta, ilk aylarda zayıf olan bağışıklık sistemi, zamanla geçirilen enfeksiyonlar ile giderek olgunlaşmakta ve zamanla vücudu korumaya başlamaktadır.

Çocuğun doğduktan sonra yetersiz ve dengesiz beslenmesi, yaşadığı ortamın fiziksel durumu, sağlıksız çevre koşulları ve düzensiz uyku gibi birçok faktör bağışıklık sistemini etkiler. Yetişkinlere göre bağışıklık sistemi çok daha zayıf olan çocuklar, kışın okul ve kreş gibi kalabalık ve kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmekte, okullarda salgın hastalıkların artması ile bağışıklık sistemleri henüz hazır olmadıkları hastalık etkenleriyle karşılaştıklarında çok sık hastalanmakta, hastalık nedeniyle okula gidemeyen çocukların derslerinde başarı düşüşü görülmekte ve çocuk hastalık döneminde iştah kaybı ile gün içinde alması gereken besinleri alamadığından büyüme ve gelişmesi etkilenmektedir. Çocuğun hastalıklara karşı korunmasının ve sağlıklı olmasının tek yolu güçlü bir bağışıklık sisteminin olmasından geçer.

Bağışıklığı güçlendirmek için tek tip ve düzensiz bir beslenme yerine çeşitli ve yeterli bir beslenme düzeni takip etmek gerekir. Çünkü vücudumuz için gerekli birçok besin öğesi bulunmakta ve bu besin öğeleri de ancak çeşitli besinler ile sağlanmaktadır. Bu yüzden güçlü bir bağışıklık sistemi için süt, et grubu, sebze, meyve, yağ ve yağlı tohumlar, tahıllar günlük beslenmede dengeli bir şekilde yer almalıdır. Protein, karbonhidrat ve yağların yetersiz alınması ve vitamin mineral alımındaki eksiklikler tüm dünyada ve tüm yaş gruplarında zayıflamış bağışıklığın en büyük nedeni olup yetersiz ve kötü beslenme durumunda vücuttaki hiçbir sistem doğru çalışamamakta ve bağışıklık sistemi çökmektedir.

Vücudu zararlı maddelerden koruyarak mikroplara ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemiyle birlikte savaşan özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve turunçgillerde bulunan E ve C vitaminlerinin sağladığı antioksidanlar bağışıklık hücrelerinin serbest radikaller tarafından zarar görmesini engellerken; turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten ise bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında artış sağlamaktadır.

Bağışıklık sistemi denince akla ilk gelen vitamin C vitamini olduğundan portakal, limon, mandalina, kivi, çilek, ananas, kırmızı biber, kuşburnu, maydanoz gibi besinlere çocuğun beslenmesinde mutlaka yer verilmelidir. Tüketilen sebze ve meyvelerin mevsimine uygun olarak alınması, vücudun ihtiyacının doğal yoldan karşılanmasını sağlamakta ve çocuğun savunma sistemini güçlendirmektedir. Vücudumuz düzenli aralıklarla toksinleri dışarı atmak için sıvıya gereksinim duymakta, yetersiz su tüketimi zayıf bir bağışıklık sisteminin başlıca nedenlerinden birini oluşturmaktadır.

Marketlerde satılan cips, çikolata, gofret, bisküvi gibi hazır gıdalar, hamburger, kola gibi fast food denilen gıdalarla beslenme bağışıklık sitemini olumsuz etkileyerek daha kolay hastalanmaya zemin hazırlamaktadır. Yapılan bir araştırmada 100 gr şekerin vücudun savunma hücrelerinin fonksiyonlarını 4-6 saat boyunca %60 baskıladığını göstermiştir. Protein, omega - 3, fosfor, demir, iyot ve kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra, A, D ve B grubu vitaminlerini de içerisinde bol miktarda barındıran, kış aylarının vazgeçilmezi olan balığı haftada 2 kez tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ceviz, fındık ve badem ise E vitamini, çinko, demir, magnezyum içeriğiyle bağışıklık sistemi için önem taşımaktadır. Bu yüzden çocuklara ara öğün olarak verilmesi veya sütlü tatlı, salata, makarna gibi ürünlere katılarak birlikte tüketmeleri sağlanmalıdır. Anne ve babaların çocukların hastalıklara karşı tek mücadele silahı olan bağışıklık sisteminin gelişimine, yeterli ve dengeli beslenme ile destek vermeleri gerekmektedir.

Sağlıklı günler...

Copyright ® 2015 - BİLTUR CATERING - Her hakkı saklıdır.