Beslenme İle İlgili Bilgiler
Sezai SARIKÇI
Biltur Genel Müdürü/Gıda Mühendisi

MUCİZEVİ İÇECEK SÜT

İnsanın yaşamının her döneminde gerekli olan süt; karbonhidrat, yağ ve protein gibi makro besin ögelerinden oluşmaktadır. Ortalama %87,4’ ü su olan işlem görmemiş inek sütü, 100 den fazla farklı bileşen içermektedir. Süt ve süt ürünleri; protein, fosfor, kalsiyum, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12) bakımından iyi bir kaynaktır.

Özellikle çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığı açısından önemi bilinen sütün; obezite, kanser, hipertansiyon gibi kronik hastalıklarla ilişkisini gösteren ciddi çalışmalar mevcuttur.

Okul öncesi çocuklarda sabah ve akşamları birer bardak süt içirmek çocuğun fizyolojik gelişimi için son derece önemlidir. Süt, çocuğun isteğine göre ısıtılabileceği gibi yine çeşitli şekillerde tatlandırılarak ya da meyveli süt verilerek beğenisine sunulabilir.

Her yaşta alınması gereken süt, özellikle okul öncesi çocuklarda besleme değerinin yüksekliği yanında beyin ve sinir sisteminin gelişimini olumlu yönde etkileyen besinlerden biridir. Süt proteinlerinin vücutta bilinen büyüme-gelişmeye katkısı, doku farklılaşmalarındaki etkinliğinin yanı sıra; kalsiyum emilimi üzerine olumlu etkisinin olduğu ve bu sayede kemik yapısının sağlamlığını arttırdığı da bilinen bir gerçektir. Mucizevi bir besin olan süt, kan basıncını ve kanser riskini azalttığı, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu, diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu da bilinmektedir. Yine araştırmacılar tarafından sütün ferahlatıcı, huzur verici özelliğinin olduğu belirtilmektedir.

Sütün çok geniş bir kullanım alanı mevcuttur. Bunların başlıcaları şunlardır:

1. Memeli canlıdan yeni doğan yavrunun beslenmesinde,
2. Temel gıda maddesi olarak toplumun beslenmesinde,
3. Çeşitli süt mamullerinin yapılmasında (tereyağ, peynir, yoğurt v.b.),
4. Süzün bileşiminde yer alan kazein ve laktoz maddelerin üretiminde hammadde olarak,
5. Yardımcı madde olarak birçok gıda maddesi imalatında da kullanılır.

Süt, doğrudan tüketimi dışında gıda sanayinde çeşitli işlemlerden sonra farklı gıda maddelerine de dönüşmektedir. Bunların başında yoğurt, tereyağ ve peynir çeşitleri yer almaktadır.

Sağlıklı bir yaşamın başlangıcının sağlıklı beslenmeden geçtiğini hiçbir zaman unutmamalıyız. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam için beslenmemizde süt ve süt ürünlerine mutlaka yer vermeliyiz.

Sağlıklı günler...

Copyright ® 2015 - BİLTUR CATERING - Her hakkı saklıdır.