Dondurma hoşa giden aroması, tadı ve görünüşü itibariyle her yaştaki insanın özellikle çocukların severek tükettiği yaz aylarının vazgeçilmez tatlarından birisidir.
Dondurma rengarenk seçenekleri ve birbirinden lezzetli tatları ile çocukları büyülemekte, serinlik ve ferahlık hissi vererek keyifli ve mutlu olmalarını sağlamaktadır.
Yakın bir geçmişe kadar sıradan ve sınırlı dondurma çeşitleri arasında tercih yapılmak zorunda iken, günümüzde endüstriyel dondurmanın gelişmesiyle birlikte farklı tatlarda, farklı çeşitte ve yapıda dondurmalar raflarda yerini almaktadır.
Dondurma sektörü, gıda endüstrisi ve süt teknolojisi alanında en hızlı gelişen ve gün geçtikçe önemi artan sektörlerden başında gelmektedir. Ülkemizde dondurma sektörünün hızla büyümesinin en önemli nedeni hammaddenin bol, ucuz ve çeşitli olması, süt içmeyi sevmeyen insanların yaz aylarında dondurmaya ilgi göstermesi bu sektörün gelişmesini desteklemektir.
Süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurma, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra, vitaminler ve kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineral içeriği nedeniyle çocukların büyüme ve gelişmesinde yararlı besinlerden birini oluşturmaktadır.
Büyüme ve gelişme çağında çocuklar, yaz aylarında daha az süt içtiği için kalsiyuma olan ihtiyaçları artmaktadır.
Kalsiyum kemik ve diş yapısının gelişimi ve güçlenmesi için gerekli olup kemik dokusunun güçlü tutulabilmesi için her gün düzenli olarak çocukların kalsiyum almaları gerekmektedir. Yetersiz kalsiyum alınması durumunda çocuklarda kemik gelişimiyle bağlantılı olarak büyüme olumsuz yönde etkilenmektedir.
Vücutta en iyi emilen kalsiyum süt kalsiyum olup kalsiyum kaynağı olarak bilinen süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin yanı sıra sütten hazırlanmış dondurma, bu ihtiyacın karşılanmasına katkı sağlamaktadır.100 gram dondurma vücudun günlük kalsiyum ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaktadır.
Dondurma A,B2 ve B12 vitaminlerini içermektedir. A vitamini göz sağlığı başta olmak üzere sağlıklı cilt ,kemik ve bağışıklık sistemi için önem taşımakta B2 ve B12 vitaminleri ise enerji metabolizmasında görev almaktadır.
Dondurmanın süt gibi içerisinde bulunan protein bağışıklık sisteminin çalışması ve güçlenmesi üzerinde önemli rol oynamaktadır.
Dondurma tüketiminden sonra insanların kendini mutlu hissetmeleri üzerine Londra Psikiyatri Enstitüsü’nde yapılan araştırmada beyindeki keyif merkezinin dondurma yenildiği zaman aktif olduğunu göstermekte bu da kişinin kendini iyi hissederek daha mutlu ve pozitif olmasını sağlamaktadır.
Dondurma günlük beslenmede diğer besinlerle ve fiziksel aktivite ile dengelenmek koşulu ile çocukların günlük gereksinimleri dikkate alındığında, 1 porsiyon dondurma, okul öncesi dönem çocuklarının günlük enerji ve protein gereksinimlerinin %20-25’ini karşılamaktadır.
Dondurmanın diğer tatlılara oranla düşük kalorili ve besleyici oluşu büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için gönül rahatlığıyla tüketilebilecek sağlıklı atıştırmalıklardan biri olmasına rağmen miktar ve tüketim sıklığındaki artış kilo kontrolünü olumsuz yönde etkilemektedir.
Günün büyük bir bölümünü televizyon ve bilgisayar başında geçiren, oyun oynamayan, spor yapmayan çocukların dondurmayı dikkatli tüketmeleri gerekmektedir. Enerji fazlalığı nedeniyle şişmanlamaya yol açabilmektedir. Bu durumda çocukların dondurmayı her gün yerine haftada 1-2 kez yemeleri ve en önemlisi fiziksel aktivitelerini artırmaları gerekmektedir.
Dondurma her ne kadar besleyici değeri yüksek bir gıda olsa da dondurmanın üretim aşamasında karışıma uygulanan yetersiz pastörizasyon, kullanılan alet ve ekipman sanitasyonunun tam sağlanamaması, personel hijyenine dikkat edilmemesi, kullanılan suyun mikrobiyolojik bakımdan uygun olmayışı, çevre şartlarının uygunsuzluğu, kirli ambalaj materyali, dağıtım ve satış esnasında uygun şartların sağlanamaması nedeniyle mikroorganizmaların kolayca dondurmaya bulaşmasına neden olmakta aynı zamanda dondurma içerdiği besin öğeleri ile mikroorganizmalar için ideal gelişme ortamı sağladığından sağlığa zararlı bir ürün haline gelebilmektedir.
Dondurma tüketirken dondurmanın sağlıklı ve hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olunmalı etiket bilgilerinin kontrolü yapılmadan tüketilmemelidir.
Anne ve babaların çocukların sağlıklı beslenmeleri, büyüme ve gelişmeleri için besleyici değeri olmayan şekerlemeler, cips, gazlı içecekler v.s yerine dondurma tüketimine özen göstermeleri gerekmektedir.
Sağlıklı günler...