Beslenme İle İlgili Bilgiler
Sezai SARIKÇI
Biltur Genel Müdürü/Gıda Mühendisi

C VİTAMİNİN ÖNEMİ

Havaların soğuduğu şu günlerde gribal enfeksiyonlara yakalanmamak için vücudumuzu soğuktan korumanın yanı sıra beslenmemize de biraz daha fazla özen göstermeliyiz. Özellikle bu dönemde dışarıdan aldığımız C Vitamini soğuk algınlığına karşı savunma mekanizmamızı güçlendirmektedir.

Bulaşıcı olan gribal enfeksiyonlar, vücut savunma sistemi zayıf olan kişilere kolaylıkla bulaşmakta ve rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre kış aylarında ülke nüfusumuzun %35’i en az bir kez grip olmaktadır. Soğuk algınlığından korunmak için mutlak surette C vitamini yönünden zengin meyve ve sebzeler alınmalıdır.

Suda çözünen bir vitamin olan C vitamini vücuda alındıktan en az iki saat sonra ince bağırsak tarafından emilir. C vitamini serbest radikallere karşı savunma mekanizmasını geliştirip soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonları önlediği gibi vücutta demir emilimini de arttırmaktadır.

Kişinin C vitamini ihtiyacı, sigara içip içmemesine, spor yapıp yapmamasına v.b. gibi günlük faaliyetlerine göre farklılık göstermektedir. Genel olarak yaş gruplarına göre bir kıyaslama yapılacak olursa ;

Günlük C Vitamini İhtiyacı

1 – 3 yaş ; 40 mg.
4 – 10 yaş ; 45 mg.
11 – 14 yaş ; 50 mg.
15 – 51 ve üzeri yaş ; 60 mg. civarında olmaktadır.

Genel Olarak C Vitaminin faydaları ;

- Nezle ve gribe karşı en etkili silahtır,
- Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırmaktadır,
- Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir,
- Diş ve diş etlerinin sağlığı açısından son derece önemlidir,
- Kas, kemik, doku ve hücreleri koruyarak, dış etkenlerden zarar görmelerini engeller,
- Organların ve salgı bezlerinin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar,
- Mikrobik hastalıklardan korur.

Ayrıca, henüz net olarak ispatlanmamasına rağmen C vitamininin kalp krizi, kanser ve katarakt riskini azalttığı, solunum, yemek borusu ve mide kanserini önlediği belirtilmektedir.

C Vitamininin eksikliğinde ise görülen rahatsızlıklar ;

- Diş etlerinin kanaması,
- Dişlerin dökülmesi ve diş eti iltahaplanması (skorbüt hastalığı),
- İştah azalmasına,
- Yaraların geç iyileşmesine,
- Eklemlerde şişmeye,
- Deride kuruluk ve çatlamalara,
- Erken yorgunluğa sebep olmaktadır.

C Vitaminini en çok ihtiva eden gıdalar ;

Portakal Suyu : 1 bardak (97 mg.)
Çilek : 1 kase (84 mg.)
Portakal : 1 tane (75 mg.)
Greyfurt : 1 tane (67 mg.)
Brokoli : 1 kase (116 mg.)
Mango : 1 tane (57 mg.)

Bu gıdalar dışında mandalina, limon, havuç, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydonoz, kuşburnu, kivi, enginar, taze fasulye, ahududu gibi sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunmaktadır.

C vitamininin en önemli dezavantajı ise ısıl işlem ve sıcaklıklarda vitamin değeri olarak kayıplara uğraması ve vücuda gereğinden fazla alındığında fazlasının idrar yoluyla dışarıya atılmasıdır.

Bu sebeple özellikle kış aylarında vücut savunma sistemimizi gribal enfeksiyonlara karşı en üst seviyede tutmamız için mutlaka beslenmemizde C vitamini yönünden zengin gıdalar yer vermeliyiz.

Copyright ® 2015 - BİLTUR CATERING - Her hakkı saklıdır.