Yaşamın her evresinde bedensel ve zihinsel yönden sağlıklı olmak ve sağlığı devam ettirmek yeterli ve dengeli beslenme ile mümkün olmaktadır.
Toplumların sosyal ve ekonomik yapılarında olan değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan yeni yaşam biçimleri, insanların beslenme alışkanlıklarındaki farklılaşmayı da beraberinde getirmektedir.
Günümüzde hızlı kentleşme, insanların zamanlarının eskiye oranla daha kısıtlı hale gelmesine bağlı olarak yemek hazırlama zamanının azalması, kitle iletişim araçlarının etkisi, reklamlar, gıda sanayinin gelişmesi gibi birçok etmen kısa zamanda çok sayıda tüketiciye hizmet veren standart yöntemlerle hazırlanmış besinlerin üretildiği ve satıldığı bir yemek sistemi olan fast food (hızlı hazır yemek) beslenmenin gelişmesine yol açmıştır
Fast food olarak tüketilen yiyeceklerin hızlı hazırlanması,tüketicinin damak tadına uygun olması, menü seçenekleriyle aynı anda üç veya dört gıda ürününü satınalma olanağı bulunması,ürünlerin görünüm olarak canlı renklerdeki paket içlerinde olması gibi özellikler ürünün talep edilebilirliğinde önem taşıyan etkenlerdendir.
Çocukların özellikle fast food gıdalara olan ilgisi yüksek olup onların çok sevdiği ve severek tükettiği besinler arasında yer almaktadır.
Fast food grubunda tüketilen besinler yüksek enerjileri ve düşük besin içerikleri ile uzun dönemde bazı sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Hızla tüketilen bu besinler tokluk hissetmeye zaman tanımadan bitirildiği için olması gerekenden daha fazla tüketime neden olmaktadır.
Temelde yağ ve şeker kaynaklı olan fast food tarzı besinleri çok fazla miktarda küçük yaşlardan itibaren tüketen çocukların ilerleyen dönemlerde , obezite ve kilo sorunlarına, kalp ve damar hastalıklarına ve pek çok fiziksel rahatsızlık ile karşılaşmasına sebebiyet vermektedir.
Fast food gıdalarda bulunan yağlar genelde sağlık açısından zararlı olan doymuş yağlardır. Kızartma amaçlı kullanılan yağlar uzun süre kullanılmaları nedeniyle kimyasal ve fiziksel değişikliklere uğramakta ,çabuk bozulmakta ve kanserojenik madde oluşturmaktadır.
Fast food gıdalar lif içeriklerinin yetersiz oluşu nedeniyle bağırsak kaynaklı hastalıklara neden olabilmektedir.
Düşük kalsiyum içeriği nedeniyle büyüme çağında kalsiyumun yetersiz alımı kemik gelişimini dolayısıyla büyümeyi olumsuz yönde etkilemektedir.
Fast food ürünlerinde kullanılan renklendirici, tatlandırıcı ve aroma arttırıcı gibi katkı maddeleri bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketilmeleri durumunda kanser riski ile karşılaşma olasılığını artırmaktadır.
Vitamin ve mineral bakımından besin değerleri oldukça düşük olan fast food gıdalarla beslenen kişilerin bağışıklık sistemi, sağlıklı gıdalarla beslenenlere göre daha düşük olmaktadır.
Yüksek sodyum içeriği nedeniyle fast food gıdalar tansiyon problemlerini ve kan basıncı artışıyla birlikte kalp krizini tetiklemektedir.
Fast food tarzı besinlerin pişirilme süreleri oldukça kısa olduğundan besin değerlerinin çoğu kaybedilmekte, maruz kaldıkları yüksek ısı ise sağlığı bozan etmenlerin oluşmasına neden olmaktadır.
ABD de yapılan araştırmalarda fast food tüketiminin zihinsel aktiviteleri yavaşlattığı,bunun nedeninin sinir hücrelerindeki elektrik iletimi üzerinde önemli bir rolü olan omega 3 yağ asitlerinin fast food gıdalarda hiç bulunmaması olarak açıklanmaktadır.
Çok fazla tüketilen fast food insülin direncinin oluşma riskini ciddi bir şekilde yükseltmekte, bu durum şeker hastası olma ihtimalini beraberinde getirmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre haftada sadece iki öğün fast food tüketen çocukların insülin direncinin fast food tüketmeyenlere göre iki kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. .
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi çocuk beslenmesinde oldukça önem taşıdığından çocukların küçük yaştayken düzenli beslenmeye alıştırılmaları önem taşımaktadır.
Ebeveynlerin beslenme alışkanlıkları çocukların fast food gıdaları tercih edip etmeyeceğini belirlemekte anne ve babaların bu tür yiyecekleri tüketmeyerek onlara örnek olmaları gerekmektedir.
Çocuklara fast food yiyecekleri yemeyi yasaklama yerine sağlığa olan zararları anlatılmalı, olabildiğince geç tanışmalarını sağlanmalı ve asla ödül olarak sunulmamalıdır.
Fast food olarak adlandırılan gıdalar yerine sağlıklı pişirme yöntemleri ve taze mevsim sebzeleri ile hazırlanan ev yemekleri düzenli olarak pişirilmeli ve bunların tüketimine özen gösterilmelidir.
Anne ve babaların çocukların büyüme ve gelişimleri ,uzun vadede hastalıklardan korunmaları için onlara sağlıklı ve doğal beslenme konusunda gerekli desteği sağlamaları gerekmektedir.
Sağlıklı günler...