Çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması, gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için, ana öğünler kadar ara öğünlerde de sağlıklı yiyecekler tüketmeleri önem taşımaktadır.
Tüketilen gıdaların hepsi az veya çok kalori içermekte, şeker ve benzeri şekerli tatlı, besleyici değeri düşük olan hamurlu yiyecekler boş kalori olarak değerlendirilmekte, böylece kilo almaya ve yetersiz beslenmeye sebep olmaktadır. Bu sebeple şekeri hazır sadece işlenmiş rafine şekerden oluşan gıdalar yerine kurutulmuş meyveler tüketmek sağlıklı bir beslenmenin gereklerindendir.
Taze meyvelerin içeriğindeki bulunan su miktarının çeşitli kurutma yöntemleriyle uzaklaştırılması sonucunda elde edilen kuru meyveler, iki ana öğün arasında kan şekerini dengelemek, tokluk hissini sağlamak, tatlı isteğini gidermek için oldukça lezzetli ve sağlıklı ara öğün seçeneklerden birini oluşturmaktadır.
Kuru meyveler çoğu zaman dışarıda, okulda, işte taşınma ve tüketilme kolaylığıyla ara öğünlerin vazgeçilmezi olup, uzun ömürlü, taşınabilir ve saklanabilir olması nedeniyle taze meyveye göre daha fazla tercih edilmektedir.
Çocuklar için sağlıklı birer atıştırmalık olan kuru meyveler, çocukların gün içinde kaybettikleri enerjiyi ve büyümek için vücutlarının ihtiyaç duyduğu besinleri karşılamada önem taşımaktadır.
Yorulan, enerji kaybeden çocuklar için ara öğünde sunulan kurutulmuş meyveler onlara vitamin, mineral, lif ve enerji sağlamaktadır.
Kurutulmuş meyveler içeriğindeki lifler sayesinde daha yavaş hazmedilerek daha uzun süre tok tutmakta, böylece obezite ve kalp damar hastalıklarına karşı vücudu korumaktadır.
Antioksidan içeriği yüksek olan kuru meyveler serbest radikallere karşı hücre hasarını önlemekte, kansere karşı koruyucu etki göstermekte, bağışıklık sistemini güçlendirerek sinir sistemini korumaktadır.
Çocuklarda zeka gelişiminde etkili olan demir yönünden zengin kuru meyveler kansızlık problemi olanlar için iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Özellikle kuru üzüm ve kuru kayısı yüksek miktarda demir içeriğine sahip olan kuru meyvelerdendir.
Kuru meyveler iyi birer vitamin ve mineral kaynağı olup B, A ve E vitamini, potasyum ve magnezyum açısından zengindir.
Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, kuru dut gibi birçok meyvenin kurutulmuş şekli günümüzde mevcut olup hepsinin ayrı ayrı birçok faydası bulunmaktadır.
Meyveler kurutulurken hacmini kaybettiklerinden içeriğindeki şeker ve besin değerleri daha konsantre hale gelmekte, gramajı başına düşen kalori miktarı taze meyveye göre daha fazla olmakta bu nedenle çocukların kuru meyve tüketiminde porsiyon miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Spor yapan çocuklar daha fazla enerji harcarken evde zaman geçiren çocuklar daha az enerji harcamaktadır. Bu durum göz önüne alınarak uygun miktarda kurutulmuş meyve çocuklara sunulmalıdır. Kuru meyveler çok fazla tüketildiği zaman çocuklarda diyabet ve kilo alımına sebep olmaktadır.
Kurutulmuş meyveyi sevmeyen çocuklar için bu meyveler ılık suda bekletilerek yumuşatılıp muhallebi, kurabiye, kek, meyveli yoğurt hazırlamada kullanılabilmektedir.
Kuru meyveyi sade olarak tüketmeyi sevmeyen çocuklar için kuru meyveleri küçük küçük doğrayıp yoğurda ilave edilmesi, çocuğun sağlıklı bir ara öğün tüketmesini sağlamaktadır.
Kuru meyve ve kuru yemişleri bir arada kullanarak çocuklar için çeşitli atıştırmalıklar hazırlanabilir.
Kuru dut, kuru kayısı gibi birkaç malzemeyi ezerek hamur kıvamına getirebilir ve üzerine rendelenmiş hindistan cevizi ile kaplayarak şeklinde hazırlanan küçük tatlılar miktar olarak 2-3 adeti geçmeyecek kadar yanında bir bardak süt ile çocuklara sunulabilir.
Anne ve babaların sağlıklı atıştırmalıkların başında gelen kuru meyveleri çocukların diyetlerinde yer vermeye özen göstermeleri gerekmektedir.
Sağlıklı günler...