Havaların soğumasıyla birlikte kış aylarında kahvaltıların vazgeçilmezlerinden biri olan pekmez ve pekmez denildiğinde de akla ilk gelen tahin binlerce yıldır geleneksel beslenme kültürünün ve damak zevkinin en önemli tatlı besinlerinden birini oluşturmaktadır.
Pekmez, karbonhidrat, organik asitler, mineral maddeler ve vitaminler açısından zengin bir gıda olup dut, üzüm, keçiboynuzu gibi çeşitli bitkisel kaynaklardan elde edilmektedir.
Pekmezde bulunan tüm şekerler glikoz ve früktoz olarak basit karbonhidrat formunda bulunmakta, bu basit şekerlerin sindirim sisteminde parçalanmasına gerek olmadığından, pekmez sindirim sisteminde kolaylıkla emilebilmekte ve dolayısıyla hızlı bir şekilde enerji üretimi sağlamaktadır.
Pekmez, gelişim sürecinde çok fazla enerjiye ihtiyaç duyan çocuklar, gençler ve sporcular için sağlıklı besin kaynaklarından birini oluşturmaktadır.
Pekmez içeriğindeki glikoz ile beyin sağlığı açısından önem taşımaktadır. Çünkü beyin enerji kaynağı olarak glikoza ihtiyaç duymakta, glikoz alınmadığı takdirde beyin gelişiminde duraklama ve yavaşlama gerçekleşmektedir.
Vücutta enerji oluşabilmesi için kanda yeterli düzeyde olması gereken alyuvarların yapımında demir mineraline gereksinim duyulmakta ve demir yetersizliğinde ise kansızlık meydana gelmektedir.
Pekmez vücutta kullanılabilirliği yüksek demir minerali içermektedir. Pekmezde bulunan demir kolayca bağırsakta emildiği için günlük demir ihtiyacının yüzde 35'ini karşılamaktadır.
Önemli bir demir kaynağı olmasının yanı sıra pekmez, kalsiyum potasyum ve magnezyum gibi çocuk gelişiminde önemli mineraller bakımından oldukça değerli bir besindir.
Pekmez, kemiklerin gelişimi ve sağlığı için önem taşıyan kalsiyum açısından, süt ve türevlerinden sonra en iyi kaynağı oluşturmaktadır. Özellikle süt sevmeyen veya süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyeti bulunan kişiler kalsiyum ihtiyaçlarını pekmez ile giderebilmektedirler.
Düşük kan basıncını sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olarak kalp krizi riskini azaltmada rol oynayan potasyum ve sinir sisteminin düzenli çalışmasında görevli olan magnezyum açısından pekmez önemli bir kaynaktır.
Kalsiyum, potasyum ve magnezyum birlikte çalıştıklarından bu üç minerali de içeren pekmezin beslenmedeki önemi daha da artmaktadır.
Çocukların okul döneminde enerjisini artıran yiyecekler kadar bağışıklık sistemini destekleyen yiyeceklere de ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu besinlerden biri olan tahin susamın değişik işlemlere tutulması ve ezilmesi sonucunda elde edilmekte, soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarını karşı vücut direncini artırarak bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmakta, hastalık döneminin daha hızlı ve etkin bir şekilde atlatılmasına yardımcı olmaktadır.
Hindistan ve Çin’de binlerce yıl boyunca ilaç olarak kullanılan susamın, hücreleri yenileme ve yaraları hızla kapatma özelliği bulunmaktadır.
Susam içeriğindeki bazı maddeler sayesinde kolesterol düşürücü etkiye sahip olup dış kabuğu nedeniyle vücut tarafından emilimi zor olduğundan tahin olarak tüketilmesi daha sağlıklı olmaktadır.
Nutrition Research dergisinde yayınlanan önemli bir araştırmada günde bir yemek kaşığı kavrulmuş susam çekirdeklerini salata ve yoğurtlarında tüketen yüksek kolesterol düzeyine sahip kalp hastalarında dört hafta sonucunda kötü huylu kolesterol oranında yüzde 10 gibi bir düşüşün olduğu saptanmıştır.
Tahin, vücuda alınan zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlamaktadır.
İçeriğindeki doymamış yağ asitleri sayesinde kalp sağlığı açısından önem taşımaktadır.
Tahin pekmez yüksek miktarda enerji içeriği nedeniyle fazla tüketildiğinde kilo alımına sebep olabileceğinden kilolu bireylerin uygun miktar ve sıklıkta, diyabet hastalığı bulunan kişilerin ise şeker dengesindeki hassasiyetten dolayı pekmez tüketiminde dikkatli olmaları gerekmektedir
Çocuklar, pekmezi tek olarak tüketmek yerine tahinle bir araya getirildiğinde bu karışımı daha çok sevmektedirler. Son derece lezzetli ve enerji verici olan tahin pekmez karışımını çocukların güne enerjik başlamaları için özellikle sabah kahvaltılarında tüketmelerine özen gösterilmelidir.
Çocuklara içerisine tahin katılarak yapılan kek ile tahinden faydalanmaları sağlanmalı ve pekmezli tatlılar hazırlanarak çikolata yerine pekmez tüketme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Anne ve babaların çocuklara tahin-pekmez karışımına beslenmelerinde yer vererek hem pekmezin, hem de tahinin tüm faydalarından en yüksek seviyede yararlanmalarını sağlamaları gerekmektedir.
Sağlıklı günler...